Одштампај ову страницу
31
март

„Ревизор“ поздрављен уз овације публике

Објављено у Култура

Чувени Гогољев комад „Ревизор“ синоћ су публици у Грачаници представили глумци Приштинског народног позоришта заједно са колегама из Ниша и Крушевца.

Двосатну представу коју је режирао швајцарско-каталонски редитељ Мауриси Фаре, публика је пажљиво пратила, одговарала смехом и дугим аплаузма, да би на крају глумце поздравила овацијама.

Начин извођења, сцена, костими, шминка били су потпуно другачији од онога на шта је грачаничка публика навикла. Ипак, тема корупција коју прати овај комад била им је врло позната.

„Веома сам задовољан, за мене је ово било дивно. Био сам веома нервозан и гледао сам на то како ће публика одавде да реагује на једно овакво дело и веома ме је дирнуло што су сви тако добро реаговали. Први пут радим овде, али упознао сам Косово, доста пута сам био овде и имам једну јаку везу са овим театром“, каже редитељ Мауриси Фаре.

Припремана је скоро два месеца, а језичка баријера глумцима и редитељу није сметала да направе одличну представу. То потврђују и сами глумци који су играли и по неколико улога.

Милан Васић, који тумачи главни лик, очекује да ће ова представа имати најдужи век у Приштинском позоришту.

„На њу може да се гледа као на високу уметност и као на представу за народ. Гогољ је то толико добро написао да може свако да је гледа. Видели сте да је народ баш уживао, а уживао сам и ја. Још када су поставили ову сцену знао сам да ће бити другачије и да ће публика на представу гледати другачије, баш зато што смо смештени близу њих, и зато ми је драго да је редитељ мало изместио сцену“, каже популарни глумац.

Највише аплауза, али и овације изазвала је глума Анике Грујић. Глумица ипак скромно одговара: „Не мислим да сам само ја, није се знало ко је вечерас добио већи аплауз. Ја мислим да смо сви били на висини задатка. Хтела бих да се захвалим публици на толиком аплаузу. Ја сам се једва смирила, мени је то било јако емотивно и исплакала сам се“, каже Аника.

Сарадња међу страним редитељима и глумцима за ово позориште је новост, каже директор Ненад Тодоровић.

„Наши глумци не само да раде и уче од редитеља са стране него и ти редитељи са стране уче од њих. Оно што је сигурно је то да ова представа има потпуно другачији „укус и мирис“. То је потпуно другачији и приступ раду и грађењу лика и за нас је то јако важно. Очекујемо да у овој години имамо гостујућег редитеља из Конела Морисона из Даблина и Душана Јовановића из Словеније“.

Осим поменутих глумаца у представи су играли и Јасминка Хоџић, Александар Михаиловић, Бранко Бабовић, Бојан Стојчетовић, Небојша Ђорђевић и Бојан Вељовић. Драматур је био Даријан Михајловић, сценограф Горан Стојчетовић, костимограф Сара Брадић, шминкери Бесфорт Мехмети и Ћефсере Шаља, преводилац Оливера Шћепановић.

У публици су синоћ били и представници локалне власти, међународне заједнице и цркве. Због ограниченог броја улазница многи су стајали, а било је и оних који нису успели да уђу у позоришну салу у Дому културе.

Након премијере у Грачаници, ансамбал са овом представом планира гостовања, како по срединама на Косову, тако и у централној Србији и иностранству. Домаћа публика ће већ 6. априла имати прилику да поново погледа „Хотел Косово“ у режији управника овог позоришта Ненада Тодоровића.

Извор: РТВ КИМ

Прочитано 1198 пута
Оцени овај чланак
(0 гласова)