Одштампај ову страницу
27
јун

Песничко бденије уз наступ песника и Симфонијског оркестра

Објављено у Култура

Председник општине Грачаница Срђан Поповић присуствовао је вечерас манифестацији „Видовданско песничко бденије“, коју су обележили наступи песника и Симфонијског оркестра и хора РТС-а.


На манифестацији у Дому културе „Грачаница" песнику Ивану Негришорцу из Новог Сада уручена је награда „Златни крст кнеза Лазара“, која се додељује за свеобухватно стваралаштво.


“То је награда која у духовном смислу обавезује. И искрено се надам да све оно што у високоморалном, религиозном смислу значи “Свети кнез Лазар“ значи и косовско опредељење, косовски завет да ћемо ми, цела српска култура, па и моја маленкост успети да то изнесемо на плећима и да урадимо оно што је у овом времену неопходно да се уради“, истакао је Негришорац.


“Грачаничка повеља" уручена је песнику из Београда Братиславу Р. Милановићу, који је рекао да је то једна лепа награда у српској поезији и да таквих награда нема много.

 

"Перо деспота Стефана Лазаревића" припало је песникињи из Чачка Оливери Недељковић, док је књижевници из Београда Весни Капор уручена награда "Кондир косовке девојке", који је уручила овогодишња победница на избору за “Косовку девојку“ Катарина Стајић.


Манифестацију су поред песника који су казивали своје стихове уприличили и концерт Симфонијског оркестра и хора РТС-а са програмом “Србија у центру музичког европског путовања“.
Диригент Симфонијског оркестра и хора Бојан Суђић каже да већ четврти пут долази у Грачаницу и да то постаје лепа традиција.


”Сваке године је био све приметнији одзив, све више људи и све веће одушевљењеи драго ми је што Грачаница и ови људи на све бољи начин прихватају наше музицирање. Чини ми се да је то важно за наше буђење препознавање и суочавање са сопственим идентитетом и културом”, истакао је Суђић.

 

Овогодишњем "Видовданском песничком бденију" присуствовали су епископ рашко-призренски Теодосије, архимандрит Иларион, председник општине Грачаница, председник Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову Милорад Арлов, други представници политичког и јавног живота и многобројни грађани.


Покровитељи манифестације су Канцеларија за Косово и Метохију, Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Општина Грачаница, Скупштина града Приштине – Грачаница.

 

Извор: Општина Грачаница, РТВ КИМ

Прочитано 814 пута Објављено среда, 27 јун 2018 23:11
Оцени овај чланак
(0 гласова)

Галерија слика